miercuri, 20 iulie 2011

Admiterea la studii în România pentru tinerii români de pretutindeni. Nereguli in Serbia. Ce face MAE?


Admiterea la studii în România pentru tinerii români de pretutindeni. Nereguli in Serbia. Ce face MAE?
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a publicat Metodologia de şcolarizare a cetăţenilor de etnie română din Republica Moldova şi din statele învecinate, precum şi a cetăţenilor români cu domiciliul stabil în străinătate în învăţământul de stat din România, în anul şcolar/universitar 2011 – 2012: http://www.edu.ro/index.php/articles/15476, transmite Romanian Global News.

În vederea sprijinirii etnicilor români care vor să studieze în România, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pune la dispoziţia acestora, pentru informaţii suplimentare, adresa de e-mail sprijin.admitere@dprp.gov.ro Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .
Programul de burse se desfăşoară în contextul susţinerii constante a educaţiei în limba română în cadrul comunităţilor româneşti de peste hotare, iar admiterea la studii în România a tinerilor români constituie un pilon fundamental pentru sprijinirea acestora prin păstrarea identităţii culturale şi lingvistice.
Corespondentii Romanian Global News din Serbia transmit ca sunt asociatii care percep taxe pentru a face dosarul candidatilor. Consultand DRP si Ministerul Educatiei, redactorii Romanian Global News au aflat ca aceste taxe (ascunse sub forma unor cotizatii) sunt ilegale, iar cei care le colecteaza comit un abuz.
In acest sens Romanian Global News a sesizat cele doua institutii cu privire la colectarea unor astfel de taxe la Varset de catre oamenii fostului presedinte al CRS, Ion Cismas. Dosarele stranse prin colectarea unor astfel de taxe este posibil sa fie respinse din start si sa nu mai intre in selectie. Cei care cer astfel de taxe trebuiesc denuntati la Politie si in cazul in care acestia pretind colaborarea cu Ambasada Romanie de la Belgrad sau cu Consulatul Romaniei de la Varset, sa fie informat direct Ministerul de Externe al Romaniei si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni( contactele le gasiti pe www.mae.ro si www.dprp.gov.ro)
Romanian Global News este in posesia unor declaratii ale unor parinti care au dat bani oamenilor lui Ion Cismas, precum si o inregistrare audio cu sotia lui Cismas, angajata a Consulatului Romaniei la Varset, care indeamna pe cei care suna la Consulat catre sediul CRS din Varset. Sediul este ocupat de oamenii lui Cismas, iar odata ajunsi la sediu, oamenilor li se cer bani pentru dosarul de inscriere.
Este clara pentru oricine complicitatea dintre Consulat si fostul presedinte al CRS Ion Cismas, iar in acest sens Romanian Global News sesizeaza corpul de control al Ministrului de Externe pentru a cerceta daca aceasta "colaborare", care este de mai mult timp, nu a presupus si foloase materiale necuvenite pentru persoane din Consulatul Romaniei la Varset.
Aceleasi practici au fost intalnite anul trecut si la anumite asociatii din Timoc. In cazul in care aceste practici continua, cei care dau acele taxe risca sa nu mai fie primiti la studii.
Inscrierea la studii in Romania este GRATUITA si se adreseaza numai etnicilor romani.
sursa: Romanian Global News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu